Η αναφορά στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική χαρακτηρίζει με- γάλο μέρος του έργου σας. Την «επιβάλλει»ο τόπος ή είναι προσωπική σας ανάγκη;
Σε κάθε περίπτωση είναι επιβεβλημένη η διαχρονική αναγνώριση του περιβάλλοντος χώρου, ούτως ώστε οποιαδήποτε νέα κατασκευή όσο και νεωτερική να είναι, να εμπεριέχει και τη «σοφία» των προηγούμενων γενεών. Από την άλλη μεριά, η προσωπική μου διαδρομή, με οδήγησε στον ευαίσθητο χώρο του Πηλίου, όπου η ιδιαιτερότητα των ανθρώπινων κατασκευών και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, σε οδηγούν πέρα από νομοθετικούς περιορισμούς να προσεγγίσεις με σεμνότητα την οποιαδήποτε εκφραστική σου διάθεση.
Η τοποθεσία(location)καθορίζει ή απλά επηρεάζει την έμπνευση του αρχιτέκτονα;
Η κάθε τοποθεσία και το παρελθόν της είναι από τα καθοριστιμαζί μας στην πορεία της ζωής. Με ενδιαφέρουν τα μη τυποποιη- μένα υλικά, οπότε η ενασχόληση μου με άλλα, όπως σίδηρος, φυσικά κονιάματα, πέτρα, έχει να κάνει με την εμβάθυνση, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των υλικών αυτών, μέσα βέβαια από την κατάλληλη επεξεργασία τους από εμπνευσμένους τεχνίτες.
Τα όμορφα Πηλιορείτικα σπίτια, εκτός από τέρψη τι άλλο μπορούν να μας πουν;
Τα όμορφα όπως λέτε, Πηλιορείτικα σπίτια, αποτελούν μια «πρόταση ζωής»που είναι πολύ επίκαιρη στη σύγχρονη Ελλάδα. Εκείνο όμως που διακρίνουμε και προσπαθούμε να οικειοποιηθούμε, είναι η ιδιαίτερη συγκρότηση της κατασκευής και η συμπληρωματική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων. Στόχος όλων αυτών ήταν η ολοκλήρωση του έργου, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συμβάλκά στοιχεία που θα πρέπει να ενταχθεί μέσα στον πολυδιάστατο προβληματισμό και την έμπνευση του αρχιτέκτονα. Θα επιθυμούσα η κάθε καινούργια κατασκευή να αποτελεί περισσότερο, μέρος ενός «δυναμικού συνόλου»παρά κατασκευές, άθροισμα ατομικών αναζητήσεων, που μόνο στο επίπεδο του «έργου τέχνης»μπορούν να καταξιώσουν την ύπαρξη τους.
Η αρχιτεκτονική σας, είναι σε άμεση σχέση και με τις κλιματολογικές συνθήκες ενός τόπου;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα οι σκέψεις του αρχιτέκτονα οφείλουν να είναι σύνθετες, πολυπαραμετρικές, διερευνώντας τις τοπικές συνθήκες ώστε τα σύγχρονα κτίσματα να έχουν μια δια- χρονική, παθητική λειτουργία. Να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κίνηση του ήλιου, η ροή των τοπικών ανέμων και με ανάλογες φυτεύσεις να βελτι- ώνεται το μικροκλίμα της περιοχής. Μια σύγχρονη κατοικία, θα πρέπει να επιτυγχάνει παθητικά τη θερμική, οπτική και ακουστική άνεση του χρήστη καθόλη τη διάρκεια του έτους, όπως ορίζουν οι βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Εκτός από την πέτρα, ποια είναι τα άλλα αγαπημένα σας υλικά;
Πράγματι ,έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τα φυσικά υλικά, αλλά το αγαπημένο μου υλικό είναι το ξύλο. Το ξύλο έχει χρώμα ,έχει άρωμα ,διαμορφώνεται εύκολα, αλλά το μεγαλύτερο προσόν του είναι ότι ζει διαχρονικά και διαπνέει ενώ ταυτόχρονα ωριμάζειλοντας ο καθένας με την προσπάθεια και το μεράκι του σ ένα αρμονικό σύνολο.
Στην εκτέλεση ενός project τι προηγείται; η άποψή σας, το όνειρό σας ή οι ανάγκες του πελάτη;
Νομίζω πως το κυρίαρχο είναι να πραγματωθεί το όνειρο του πελάτη-χρήστη. Είναι στο έργο του αρχιτέκτονα να αντιληφθεί τις ανάγκες του και να συνταιριάσει τις απόψεις του με το χρήστη του κάθε κτίσματος. Η αρχιτεκτονική δεν είναι ζωγραφική που δεν έχει αναφορές στο χρήστη. Η επιτυχία της αρχιτεκτονικής ιδέας έγκειται στο να καλύψει τη ζωή του και τις ανάγκες του. Σε προσωπικό επίπεδο βέβαια, μέσα από τα χρόνια της διαδρομής και του συνόλου των έργων η πιθανή νέα σχέση έχει ήδη διηθηθεί και συγκροτηθεί εκ των προτέρων.
Εκτός από το Βόλο και το Πήλιο, θα θέλατε να δουλέψετε αλλού και που;
Το κάθε μέρος με τις ιδιαιτερότητές του είναι μια ξεχωριστή πρόκληση. Με ενδιαφέρει και με εμπνέει όμως ιδιαίτερα η συμπλήρωση των κενών σε οικισμούς με ιστορία ή σ ένα ιδιαίτερα φυσικό περιβάλλον, παρά σ ένα νεοελληνικό αστικό χώρο.
Εχετε κάποιο όνειρο για τον τόπο σας;
Ενας προικισμένος τόπος σαν τη Μαγνησία, θα μπορούσε να είναι ένας χώρος δημιουργίας και ανάπτυξης. Εχει όλες τις προυποθέσεις να είναι μια βιώσιμη, λειτουργική, προσπελάσιμη πόληγια τους κατοίκους της, αλλά και ξεχωριστός προορισμός για τους επισκέπτες. Ονειρό μου είναι να μπορούσαμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά ένα υψηλών απαιτήσεων περιβάλλον, τόπο πολιτισμού, εκπαίδευσης και διακίνησης ιδεών.
Αυτή την εποχή δραστηριοποιείστε...
Αυτή την περίοδο ολοκληρώνουμε την αναστήλωση ενός αρχοντικού στην περιοχή της Δημητσάνας καθώς και ενός πέτρινου εξοχικού σε παραλιακή περιοχή του Πηλίου. Σημαντικό επίσης έργο που ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο είναι οι ξενώνες του Πολυχώρου Εκπαίδευσης και Ψυχαγωγίας «Αξιον Εστί». Επίσης, μελετάμε ένα μικρό τουριστικό κατάλυμα στη Σκιάθο. Εννοείται βέβαια πως σαν γραφείο συμμετέχουμε και σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για να φρεσκάρουμε τις ιδέες μας και να συντο- νίσουμε τις προσπάθειες μας με ένα απαιτητικό περιβάλλον συναγωνισμού.
Εκτός από ελεύθερος επαγγελματίας αρχιτέκτων είσθε και διδάσκων καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας; Πως είναι αυτή η εμπειρία;
Η σχέση μου με τους φοιτητές είναι διαδραστική. Είναι μια σχέση αλληλοεπίδρασης. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο αλλά είναι μια αναζωογονητική εμπειρία, μια σχέση ισοτιμίας, μιας και τα μαθήματά μου δεν είναι υποχρεωτικά ,αλλά κατ επιλογή τους οι φοιτητές τα παρακολουθούν. Στα ειδικά μαθήματα που επιμελούμαι, διερευνούμε από τους τρόπους φυσικής δόμησης του παρελθόντος (πλιθιές, αχυρόμπαλες, γεώσακους και ξύλινες κατασκευές)μέχρι και τρόπους υλοποίησης των σύγχρονων, νέας τεχνολογίας κατασκευών. Καταφέρνουμε έτσι να διερευνούμε την υλικότητα της κάθε αρχιτεκτονικής ιδέας.
Τι θα συμβουλεύατε σ έναν φοιτητή σας, έναν απόφοιτο της σχολής σας που τώρα μπαίνει στον επαγγελματικό στίβο;
Το κυρίαρχο στοιχείο βέβαια είναι να έχει εμβαθύνει στον τομέα που τον απασχολεί. Σήμερα, επιβάλλεται να αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, καθώς και εμπειρία και γνώση υπερτοπική γιατί το εργασιακό περιβάλλον είναι διεθνώς ανταγωνιστικό.
Εχετε στο ενεργητικό σας βραβεία και διακρίσεις. Αυτά για σας είναι απόδειξη του ταλέντου σας ή ανταμοιβή μιας συνεχούς και σκληρής δουλειάς;
Σαν οπαδός της «πολλαπλής νοημοσύνης»θεωρώ ότι το «χάρισμα»έχει δοθεί σε πολλούς ανθρώπους για διαφορετικά πράγματα. Η σκληρή δουλειά είναι αυτή όμως που κάνει το οποιοδήποτε ταλέντο κοινωνικά αξιοποιήσιμο. Τέλος, οι επιβραβεύσεις είναι θεμιτό να υπάρχουν για να συνεχίζονται οι προσπάθειες όλων.
Aπό την Μαρία Σιώμου